Fibonacci Nasıl Kullanılır? | Blogdayazar

22 Kasım 2018 Perşembe

Fibonacci Nasıl Kullanılır?

Fibonacci nasil kullanilir
 Merhaba, bu yazıda bütün indikatörlerin atası olarak nitelendirebileceğimiz Fibonacci Oranları hakkındaki bazı bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağız. Blindiği üzere İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin "Liber Abacci" isimli eserinde Fibonacci Sayıları olarak geçen ve diğer bir tanımla Altın oran belitilen bu sayılar Fibonacci'nin temelini oluşturmakta. Başta matematik olmak üzere birçok alanda kullanılan Fibonacci'nin teknik analizde de kullanımı oldukça yaygın. Özellikle destek ve dirençlerin tespiti konusunda çok başarılı bir performans gösteren Fibonacci uygulamalarından Fibonacci Retracement (Fibonacci Düzeltme seviyleri), Fibonacci Fans (Fibonacci fanları) ve Fibonacci Time Zones (Fibonacci Zaman Aarlıkları) burada bahsedeceğimiz konular arasında yer almakta. 


Fibonacci Düzeltme Seviyeleri

 Teknik analizde en popüler uygulamalardan birisi olan Fibonacci düzeltme seviyeleri genellikle fiyatın başlangıç noktasından bitişine dek karşılaştığı destek ve dirençleri bizlere gösterir.

Fibonacci nasil kullanilir



















 Grafikte de görüldüğü üzere fiyatta yaşanan düzeltmeler esnasında Fibonacci seviyelerinin çalıştığını rahatlıkla görebiliriz. Ayrıca diğer uygulamalarda olduğu gibi Fibonacci düzeltme seviyelerinde  önemli oranlar 0,5 ve 0,618 dir. Bu oranların aşağı veya yukarı kırılması önemli bir hareketin başlayabileceği konusunda bizlere bir fikir verebilir. Yine diğer fibonacci uygulamalarında olduğu gibi Fibonacci düzeltme seviyelerinde de seviyelerinde de soldan sağa doğru çizim yapılır. Düşüş trendlerinde tepeden dibe, Yükseliş trendlerinde ise dipten tepeye fibo çizilir. 








Fibonacci Fanları

Fibonacci Fanları, düzeltme seviyeleri ile hemen hemen aynı mantıkta çalışır. Bir trendin dip ve zirve bölgelerinden başlamak suretiyle çizilen Fibonacci Fan ilerleyen süreçlerde trend içerisindeki olası düzeltmelerin yerinin tespiti kullanıcısına bir fikir verebilir. Ayrıca destek ve direnç noktaları için bir referans kaynağıdır.

Fibonacci nasil kullanilir

 Grafikte görüldüğü gibi bir düşüş trendi üzerinde çizilen Fibonacci Fan destek ve direnç bölgelerinde gayet iyi çalışmış. Özellikle uzun vadeli grafiklerde kullanılan Fibonacci Fan referanslı stratejiler oluşturmak trade başarısının artmasına neden olacaktır.

Fibonacci Zaman Aralıkları

 Fibonacci zaman aralıkları daha çok zamanlamaya odaklı olarak çalışır. Yani fiyatın T+x zamanındaki dönüşlerinin tahminini ön görmek için Fibonacci zaman aralıkları  kullanılmaktadır. Diğer uygulamalar kadar popüler olmasa da olası dönüşlerin  belirlenmesi için önemli bir referans kaynağıdır.

Fibonacci nasil Kullanilir

 Grafikte de görüldüğü gibi belirli yöndeki zirve ve dip noktaları arasına çizilen Fibonacci zaman aralıkları  (dik çizgiler) ilerleyen zamanda yaşanan dönüş hareketlerinin büyük bir kısmınıbaşarıyla tespit etmiş. 

 Fibonacci uygulamalarını sizlere böylece tanıtmış olduk. Tabi hiçbir teknik analiz aracı tek başına fiyat tahmini için  yeterli değildir. Ayrıca bu teknik analiz araçlarını doğru kullanabilmekte trade başarısını arttırmak için olmazsa olmaz  kural. Bunun içinde Fibonacci dahil olmak üzere kullanılan her teknik analiz aracının backtestini yapmak gerekir. İşlem pratiği ve doğru trade stratejileriyle birlikte başarı kendiliğinden gelecektir, diyerek yazımızı sonlandırıyorum.  şimdilik hoşçakalın.

UYARI: Buradaki yorum ve görüşler tamamen genel nitelikte olup, yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirilmemelidir.
Grafik Kaynak: İnvesting

5 yorum:

  1. Merhaba. Investing'de grafik üzerine bu fiboları nasıl yerleştiriyorsunuz? İndikatörlerin arasında bulamadım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekranın sol tarafında bulunan ikonlardan üçüncüsünde yatay açılır menü bulunmakta. Buradan dilediğiniz fibo aracını seçebilirsiniz

      Sil
  2. Bir cok indikatör yazınızı okudum. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil