Birisine doktor tavsiye ettiğiniz oldu mu? veya herhangi bir süpermarketteki indirimi başkasına haber verdiğinizi hatırlıyor musunuz? bilinçli veya bilinçsiz çoğunlukla yapıyoruz bunu. akademik bir dille de buna Ağızdan ağıza iletişim diyoruz. Halk arasında her ne kadar dedikodu denilse de... Ağızdan ağıza iletişim önemli, hatta pazarlamacılar için hayati bir konu bence. Neden mi? çünkü ücretsiz. Devam edelim. Ağızdan ağıza iletişim konusuna iki farklı açıdan bakmak gerek. Birincisi işin tavsiye eden kısmı. Tavsiye eden aldığı ürün veya hizmetin ihtiyacını giderdiği hakkında ikna olmuş ve diğerlerine tavsiye etmiştir. Burası bizi çok ilgilendirmiyor. Asıl konu tavsiye edilen. Eğer yorumlar olumlu ise maddi, manevi getirisi oldukça yüksek. Aksi durumu az çok tahmin etmişsinizdir. Bireysel pazarlama ile uğraşanlar için de Ağızdan ağıza iletişim dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bende konuyu bunun için ele aldım ve network yapanlara bazı öneriler sundum. Hadi detaylara bir bakalım.
Güven her canlının ortak ihtiyacı. Güvenilir insan olmak ise ayrı bir konu. İnsanlar size neden güvenir? sizi tanıdıkları için mi? veya yalan söylemediğinizden? ya da çok sevilen biri olduğunuzdan... sebepler değişiklik gösterebilir. Önemli olan karşıdakinin size duyduğu güven ve Ağızdan ağıza iletişim bunun ilk adımı. Sadece bu kadar değil. Konu hakkındaki uzmanlık ve bilgi de Ağızdan ağıza iletişim adına önemli. Önce kendinize şunları sorun: "Yaptığım iş ile ilgili ne biliyorum?" "Sattığım ürünlerin içeriği hakkında ne kadar bilgi sahibiyim?" ve bunun gibi değişik sorularla kendinizi sınayın. Bunu deneyin. Yakında pek çok insanla karşılaşacaksınız ve onların size soruları olacak. Yani Ağızdan ağıza iletişim bir kez daha karşınıza çıkacak. Kişileri tatmin etmek zordur. Fakat ikna olduklarında onlar için vazgeçilmez olursunuz. Ayrıca neyi, nasıl söylediğiniz de Ağızdan ağıza iletişimin olumlu sonuçlanması adına önem taşımakta. Anlatmak istediğiniz konuyla ilgili otorite sayılacak kadar bilgi sahibi olabilirsiniz. Ya karşınızdaki. Konuya ne kadar hakim? bunları bilmeden iletişime geçmek doğal olarak karşıdakinin size şüpheyle yaklaşmasına sebep olacaktır. Derdimiz kimseyi kandırmak değil. Yalnızca ikna. Karşınızdaki kişiyle uyumu yakalamak, onun kelimelerini yine ona satarak konuşmak Ağızdan ağıza iletişimin başarısını arttırmak için uygun bir strateji olabilir. Değinmek istediğim başka bir konu var. Motivasyon. Kısaca insanları istenilen bir duruma yönlendirmek için yapılan eylemler bütünü. Gözünüzdeki ışığı görebiliyorum. Evet. İşinizi geliştirmek adına yine adresiniz Ağızdan ağıza iletişim olacak. Peki nasıl? hemen bir örnek vereyim. Yazıları yazarken motive olabilmek için Queen in meşhur şarkısı "We Are The Champions" u dinliyorum ve böylece iyi yazılar çıkarabiliyorum. Şaka tabiki de. Motivasyon farklı bir şey. İnsanlarla konuşurken söyledikleriniz karşı tarafa dokunmalı. İçinde bir şeyler hissetmeli. Şevki artmalı. Ama sizde uçmamalısınız. Argo tabirle "Gaza" gelmemeli ve "Gaza" getirmemelisiniz. Motivasyon ile mübalağa arasındaki farkı anlatabilmişimdir umarım. İşte bu noktada üzerinde durmamız gereken şey yine Ağızdan ağıza iletişim. Yani anlatılan ile anlaşılan uyumu.
Sonuç olarak her sabah yataktan kalktığınız andan tekrar oraya dönene kadar yaşanılan her süreçte Ağızdan ağıza iletişim insanlarla etkileşiminizde başrol oynuyor. Ben ise konuyu yalnızca pazarlama çerçevesi içerisinde yazdım. Kişileri etkilemek, onları istediğimiz davranışlara iletmek yetenek gerektiren bir iş. Başarmak için iyi iletişim şart. Konuyla ilgili detaylara ihtiyacınız olduğunu düşüyorsanız Kevin HOGAN'ın "Konuşarak İkna Psikolojisi" kitabını okumanızı öneririm. Kendiniz için, iyi bir iletişimci olmak için... Blogdayazar