Merhaba, bugün gerek foreks, gerekse hisse senedi teknik analizinde oldukça fazla kullanılan CCİ İndikatörünü tanıtmaya çalışacağız. Öncelikle CCİ İndikatörü açılımı hakkında bilgi vermek gerekirse, CCI (Commodity Channel Index) Türkçe karşılığı Mal Kanal Endeksi olarak tanımlanmaktadır. Bu indikatör daha çok mal piyasalarında kullanıldığı için bu ismi almıştır. Analist Donld Lambert tarafından geliştirilen CCİ İndikatörü önce hisse senedi piyasalarında kullanılırken ilerleyen dönemlerde diğer emtia ve foreks piyasalarının teknik analizinde kullanılmaya başlanmıştır. CCİ İndikatörü hesaplama yöntemi ise vadeye göre günün en yüksek, en düşük ve kapanış değerinin toplanıp 3 e bölünmesidir. CCİ İndikatöründe +100 ve -100 olmak üzere iki referans değeri bulunmaktadır. Ayrıca CCİ İndikatöründe periyot değeri genellikle 14 olarak kullanılmaktadır. CCİ İndikatörü genellikle yatay ve kısa vadeli grafiklerde olumlu sonuçlar vermektedir. Şimdi bu indikatör nasıl yorumlanır birde ona bakalım.
CCİ İndikatörü Yorumlama
CCI İndikatöründe al ve sat sinyalleri 2 şekilde elde edilir. Bunlardan birincisi referans değerlerinin kesişimleri, ikincisi ise pozitif ve negatif uyumsuzluklardır. Referans değerinde CCI ın -100 değerini yukarı kırması bir al, +100 değerini ise aşağı yönlü kırması ise bir sat sinyali olarak değerlendirilir.
Diğer taraftan pozitif uyumsuzlukta fiyatta yeni dip seviyeleri görürken CCI da dip seviyeleri bir öncekinin üzerinde gerçekleşir.
Grafikte görüldüğü üzere bir düşüş trendinde fiyatta yeni dip seviyeleri test edilirken CCI tam tersi bir hareket sergilemiş ve ardından fiyatta hızlı bir yükseliş yaşanmıştır. Negatif uyumsuzlukta ise fiyat yeni zirveleri görürken CCI da zirveler bir önceki zirvenin altında gerçekleşir.
Yine grafikte olduğu gibi fiyat yükselişini sürdürüp yeni zirveler oluştururken CCI da tepeler bir önceki tepenin altında gerçekleşiyor. Ardından fiyatta sert bir düşüş gözlemliyoruz.
CCİ İndikatörü hakkındaki bazı bilgileri sizlere aktarmış olduk. CCI İndikatörü ile ilgili paylaştıklarımızı özetleyecek olursak, bu indikatörün yatay ve kısa vadeli grafiklerde kullanımının uygun olduğunu, genellikle 14 periyotta kullanıldığını, referans değerleri ve uyumsuzluklarla al sat sinyalleri üretildiğini söyleyebiliriz. Son olarak diğer indikatörler gibi CCI'ın da tek başına al sat sinyalleri için kullanılması ve işleme girilmeden diğer indikatörlerden destek alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatarak yazımıza nokta koyuyoruz. Diğer yazılarda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.
Grafik Kaynak: İnvesting