Blogdayazar

28 Kasım 2016 Pazartesi

SPK Lisansı

 "Sadece diploma yetmez." diyerek klasik bir girişle başlıyorum yazıma. Diploma sizin için ne kadar önemli bilmiyorum ama en az lise mezunu ve sermaye piyasalarına ilgi duymaktaysanız yazının devamı ilginizi çekebilir. Bugüne kadar gölgede kalan, iş bulma sitelerinde adı çok nadir geçen; ancak istihdam potansiyeli yüksek olan SPK Lisansı Blogdayazar'ın radarına girince yazmak kaçınılmaz oldu. Tabii sermaye piyasaları oldukça geniş çaplı bir konu. Burada hepsini yazmaya kalkarsak sizin canınız sıkılır, benim moralim bozulur. Onun için SPK Lisansı nedir? Nasıl alınır? Sınav konuları neler? bunları bilelim yeter. Diye düşünüyorum.


SPK Lisansı nedir?

    Konuya girmeden önce sermaye piyasası kavramını tanımlamak gerektiği kanısındayım. Basitçe özetlemek gerekirse, Sermaye piyasası; hisse senedi, tahvil ve benzeri Menkul kıymetlerin alınıp satıldığı piyasadır. Yani burada para konuşur. Anlayacağınız üzere bu konuda uzman personel ihtiyacını karşılamak için yapılan sınavda başarılı olanlara verilen belgeye de SPK Lisansı denir. SPK Lisansı alabilmek için en az lise mezunu olmak şartı aranıyor. Doğal olarak önlisans ve lisans mezunları da sınava girebilmekte. İşin güzel tarafı ne biliyor musunuz? SPK Lisansına sahip olmak için herhangi bir bölüm bitirme şartı aranmıyor. Açıköğretimliler çok memnun olmuştur bu habere. Neyse konuya devam edelim. SPK Lisansı sınavları her yıl Ocak Mayıs ve Eylül aylarında yapılmakta. Başvurular ise sadece internet üzerinden alınıyor. SPK Lisansı başvuru ayrıntılarına buradan Bakabilirsiniz. SPK Lisansı sınavları Anadolu Üniversitesi Tarafından İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Eskişehir ve İzmir'de yapılıyor. Gelelim sınav ücretlerine. SPK Lisansı sınav ücretlerini kısa adı SPL ( Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu) belirlemekte. Sınav ücreti her bir sınav için 180 Türk Lirası olup üniversite dördüncü sınıf öğrencileri için bu ücret 120 Türk lirası olarak belirlenmiş. Başvuru süreci kısaca böyle. Peki sonrası?



Sınav Konuları

   Öncelikle şunu yazmak istiyorum. Burada bahsedeceğim husus SPK Lisansı Temel düzey Lisanslama sınav konularını kapsamakta. SPK'nın Temel düzey haricinde SPK Lisansı ileri düzey lisanslama sınavı da mevcut. Bunu diğer yazılarımda paylaşmayı uygun bulduğum için Burada yazmayacağım. SPK Lisansı temel düzey sınav konularını dokuz başlık halinde toplamak mümkün. Maddeler halinde yazacak olursak;

  1. Takas ve Operasyon işlemleri,
  2. Temel Finans matematiği değerleme yöntemleri, Muhasebe ve Mali analiz,
  3. Vergi Mevzuatı,
  4. Tahvil ve Bono piyasaları,
  5. Menkul Kıymet ve diğer Sermaye Piyasası araçları,
  6. Hisse Senedi piyasaları,
  7. Genel Ekonomi,
  8. Piyasa ve Borsalar,
  9. SPK Mevzuatı ve Etik kurallar.
  olarak sıralanmakta. Gözünüzü korkutmamışımdır umarım. Ama gerçekleri yazmadan da olmaz. SPK Lisansı sınavından başarılı olmak için bu dokuz dersten girdiğiniz sınavların her birinden altmış almanız veya tüm derslerin ortalamasının yetmiş  olması SPK Lisansı almanız için yeterli.  Diyelim ki Sınavda başarılı oldunuz ve SPK Lisansı almaya hak kazandınız. Her şey bitiyor mu? Hayır. Asıl herşey şimdi başlıyor.


İş İmkanları

  Ülkemizde her yıl on binlerce kişi işgücü piyasasına katılmakta. Bunların arasından sıyrılıp istediğimiz işe kavuşabilmek için okul haricinde de eğitimler almamız gerektiği çok açık. SPK Lisansı da bu alternatif eğitimlerden sadece bir tanesi. Süreci başarıyla tamamladıktan sonra SPK Lisansı sahibi olarak hisse senedi piyasası müşteri temsilcisi ,yatırım fonları müşteri temsilciliği, aracı kuruluş takas ve operasyon sorumlusu ve irtibat bürosu sorumlusu gibi pozisyonlarda çalışmanız mümkün. Bu arada aracı kurum nedir onu da açıklayayım. Aracı kurum; SPK tarafından sermaye piyasalarında faaliyette bulunmaya yetkili  kılınmış banka ve kurumlardır. Özetle SPK Lisansı aldığınızda  ilk hedefiniz bankalar ve hemen hemen her yerde görmeye başladığımız Forex reklamlarının sahibi olan ve sonu Menkul Kıymetler ile biten aracı kurumlar olacak. Son olarak Türkiye ekonomisinde hizmet sektörünün payı her geçen yıl artıyor. Sermaye piyasaları da hizmet sektörünün lokomotifi konumunda. Uzun vadeli kariyer planlarınızı varsa SPK Lisansı sizin için iyi bir seçenek olabilir. Şimdilik benden bu kadar. Hoşçakalın. Blogdayazar




Devamını Oku

17 Kasım 2016 Perşembe

İnternettten para kazanabilir miyim?

internetten para kazanabliri miyim
  Zor soru gerçekten. Yalanlarla, gerçeklerin biri birine karıştığı bir dünyada yaşıyoruz. Sanal alemdeki Pinokyo'ların sayısı arttıkça,  yalanların türü ve niteliği de günden güne değişmekte. Böylesi bir ortamda "İnternetten para kazanabilir miyim?" sorusunun cevabını bulmak oldukça güçleşmekte. Anket doldurma siteleri, video ve reklam tıklamalar, interaktif oyunlar ve daha nice yöntemlerle internetten para kazandıklarını iddia eden kişilerle karşılaşmış olmanız muhtemeldir. "Acaba doğru mu?"," Ödeme kanıtları sahte mi?", "Kaynak güvenilir mi? inanmak zor değil mi? şimdi bunları  bir kenara bırakalım ve İnternetten para kazanabilir miyim? sorusunun cevabını beraber arayalım.


Sermaye şart

  "Para parayı çeker." diye bir söz vardır. Doğruluğu para kazanmak isteyen herkes tarafından ispatlanmış bir söz. Eğer sizde internetten para kazanarak hayatınızı sürdürmek istiyorsanız; belli bir miktar sermayeyi ortaya koymanız gerekecek. Hemen pes ettiniz galiba. Korkmayın, milyon dolarlık bir yatırımdan bahsetmiyorum. Yıllık iki yüz ila beş yüz liralık bir bütçeyle bunu aşabilirsiniz. Yaptığınız işe sadık mısınız, yoksa ayran gönüllü mü? internetin gücünü paraya çevirmek istiyorsanız mecburi istikamet bir numaralı tercih.  Para kazanmak hele ki internetten bunu yapmak uzun süreli çalışma gerektirir. "Bize akıl verme İnternetten para kazanabilir miyim?"Kazanmak için ne yapmalıyım?" dediğinizi duyar gibiyim. Bende buna karşılık yazımın devamını okuyun derim.


Ne yapabilirim?

   İnternetten para kazanabilir miyim? sorusunun cevabı aslında kendinizde saklı. Biraz açalım; farz edin ki öğrencisiniz, "Benim dersten kafamı kaldıracak vaktim yok, ancak aylık ekstradan yüz lira da cebimi delmez." diye düşünüyorsanız anket doldurma siteleri iyi bir alternatif olabilir. İnternetten para kazanmayı meslek haline getirmek isteyenler için ise önerilerimi aşağıya yazıyorum:
  1. E-ticaret sitesi kurmak: Son düzenlemelerden sonra E-ticaret mevzuatı biraz daha sıkılaştı, ancak başarılı olursanız hayal ettiklerinizden fazlasına ulaşabilirsiniz. Konu hakkında ilerleyen zamanlarda bir yazı paylaşacağım.
  2. Blog açmak: Yazarlığa karşı yeteneğiniz mevcutsa mutlaka deneyim derim. Adesense ve diğer reklam ajanslarından teklifler alarak iyi bir gelir elde edebilirsiniz.
  3. Sosyal medya hesaplarına reklam almak: Bu da E-ticaretin farklı bir versiyonu. Sosyal medyada popülerseniz ve takipçi sayınız fazla ise bunu kullanabilirsiniz
  4. Network sistemlere üye olmak: Küresel ve yurt çapında bir çok Network pazarlama firması bulunmakta. İnsanları organize etmekte sıkıntı yaşamıyorsanız firmaların aradığı isimlerden birisi olabilirsiniz.
  İnternetten para kazanabilir miyim? için söyleyeceklerim bu kadar. Merceğime takılan yeni bir şey olursa sizi mutlaka haberdar ederim. Diğer yazılarımda görüşmek üzere. Hoşça kalın. Blogdayazar









Devamını Oku

2 Kasım 2016 Çarşamba

TEŞEKKÜR

  


 Blog dünyasına adım attığım günden beri başlıca yararlandığım kaynak olan blog dünyasının önde gelen gelen isimlerinden  ( Blog Hocam) Serdar KARA'ya teşekkürlerimizle... sizin de blog oluşturmaya yönelik bir planınız varsa Blog Hocam'a  buradan ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku