FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYELERİ İLE İŞLEM STRATEJİLERİ NASIL UYGULANIR | Blogdayazar

12 Mayıs 2020 Salı

FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYELERİ İLE İŞLEM STRATEJİLERİ NASIL UYGULANIR

Bu yazıda fibonacci nasıl çizilir, fibonacci nasıl kullanılır, fibonacci nasıl çekilir, fibonacci nasıl okunur, fibonacci düzeltme seviyeleri nasıl çizilir, investing fibonacci nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.

FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYELERİ İLE İŞLEM STRATEJİLERİ NASIL UYGULANIR


Merhaba,bu yazıda fibonacci geri çekilme seviyelerinin nasıl kullanıldığı ve bu araç ile işlem stratejilerini örnekler üzerinde sizlere aktarmaya çalışacağız. Öncelikle Fibonacci düzeltme seviyelerini işlem platformu üzerinde nasıl bulabileceğimize görseller üzerinden bir bakalım.

fibonacci düzeltme seviyeleri nasıl kullanılır

 Yukarıdaki görselde ekranın sol tarafında bulunan araç çubuğundaki üstten 3. sekme olan fibonacci çizim araçlarını açıyoruz. Tabi burada karşımıza birçok fibonacci aracı çıkacak. (Buradaki diğer fibonnaci araçlarının kullanımını konuyu dağıtmamak adına sonraki yazılarda paylaşacağız) okla belirtilen fibonacci geri çekilme seviyelerini seçtiğimizde  aracımız grafik üzerinde kullanılmaya hazır olacaktır. 

Fibonacci kullanımı


 Fibonacci düzeltme seviyelerinin grafik üzerinde uygulanışını tamamladıktan sonra bu araç ile ilgili bir takım ayarları yine görsel üzerinden açıklayalım

fibonacci çizimi



 Yukarıdaki görselde Fibonacci düzeltme seviyeleri aracının üzerine tıkladığımızda yine okla gösterilen kısımda ayarlar menüsü ekranda görünecektir. Buradaki ilk sekme fibonacci aracının rengini değiştirmek mümkün. İkinci sekme ise bizim için önemli. Burada öncelikle şunu belirtmemiz gerekecek; fibonacci düzeltme seviyeleri aracını grafiğe uyguladığımızda platform tarafından hazırlanmış fibonacci seviyeleri yani (0,786 0,618 0,5 0,382 0,236) görünecektir. Tabi fibonacci seviyeleri sadece bu sayılardan ibaret değil. Diğer sayıları eklemek için menüde bulunan ikinci sekmeden bu sayıları eklemek mümkün olacak.
fibonacci




  Görselde diğer fibonacci rakamlarını paylaştıktan sonra diğer sekmelerin de özelliklerine kısaca değinelim. (Coordinates) sekmesi fiyat seviyelerini yazarak otomatik olarak fibonacci çekmemize olanak tanır. (visbility) ise fibonacci seviyelerinin zaman aralıklarında görünürlükleri ile ilgilidir. Menüdeki 3. sekme ile fibonacci aracını grafiğin arkasına veya önüne almak mümkün. 4. sekme fibonacci aracını kopyalamayı, 5. sekme yine fibonacci aracını belirlediğimiz herhangi bir noktada kilitlemeye gizle butonu fibonacci aracını grafik üzerinde gizlemeye ve kaldır ise aracı grafikten silmek için kullanılır. Fibonacci düzeltme seviyeleri aracının özelliklerini bu şekilde aktardıktan sonra aracımızın çeşitli kullanım şekilleri ve işlem stratejilerini örnekler üzerinden açıklayalım.







FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYELERİ NASIL KULLANILIR

 Başlıkta belirttiğimiz gibi yazının bu bölümünde fibonacci düzeltme seviyelerinin uygulanışından bahsedeceğiz. Burada bilmemiz gereken ilk konu her fibonacci aracının soldan sağa doğru çekilmek suretiyle grafiğe uygulanması gerekliliğidir.
fibonacci nasıl çizilir

 Ayrıca fibonacci aracının 1 ve 0 noktaları yukarıdaki görselde belirtildiği gibi trendin tepe ve dip bölgelerinden başlamalıdır. Fibonacci aracı bizlere trend içerisindeki olası tepki noktalarını yani destek ve direnç bölgelerini gösterir. Fibonacci aracındaki seviyelerden 0,618 ve 0,50 seviyeleri referans bölgeleri olarak kabul görmektedir.

fibonacci kullanımı

 Yukarıdaki örnekte olduğu gibi  yukarı yönlü bir trendde fibonacci düzeltme seviyeleri referans noktalarının kırılması ile birlikte fiyatta yaşanan düşüş ve sonrasında yaşanan tepki ile  fiyatın 0,50 seviyesinde yataya bağladığı görülmekte. Referans noktaları haricinde diğer fibonacci seviyeleri de grafik üzerindeki farklı destek ve direnç noktalarını belirtir. Görselde okla belirtilen 0,786 seviyesi fiyat için önemli bir direnç bölgesi haline geliyor ve fiyat burada tutunamayarak 0,618 seviyesine çekilmiş. Bunun gibi örnekleri diğer fibonacci düzeltme seviyelerinde de görmek mümkündür.


fibonacci


 Diğer bir örnek yukarıdaki görselde güçlü bir yükseliş trendi içerisinde yaşanan düzeltme hareketini göstermekte. Fiyat yukarı yönlü hareketi içerisinde düzeltmeye gidiyor ve fiyat 0,382 fibonacci seviyesi civarından tepki görmüş durumda. Ok ile belirtilen alanda ise fiyat yine 0,382 seviyesini test ederek buradan dönüş sağlıyor
ve yukarı yönlü hareketin devamı sağlanıyor. Tabi sizlerde bu fibonacci aracını grafik üzerine uygulayarak fiyatın tepki verdiği noktaları rahatlıkla tespit edebilir ve bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Son olarak fibonacci düzeltme seviyelerini kullanarak al sat stratejileri nasıl oluşturulur? bir de ona bakalım.








FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYELERİNİ KULLANARAK AL SAT STRATEJİSİ OLUŞTURMA

 Bu konu ile ilgili ilk söyleceğimiz şey fibonacci düzeltme seviyeleri sadece destek ve direnç noktalarını bize gösterir. Trend yönünün tersine pozisyon açmak işlemi zararla kapatmaya neden olabilir. Buna bir örnek verecek olursak;

fibonacci

 Görselde düşen bir trend içerisinde fibonacci düzeltme seviyeleri çalışıyor anacak aşağı yönlü trend devam ettiği için bunlar bir düzeltme hareketi olmaktan öteye geçememiş. Bu gibi gibi durumlarda trend ile ters yönlü pozisyon almak yani "Tepkiye oynamak" oldukça riskli olup büyük zararlara neden olabilir, çünkü tepkinin nerede sonlancağını kestirmek oldukça zordur. Diğer bir önemli nokta kısa vadeli al sat yapanlar için fibonacci aracının en uygun kullanım alanlarından birinin de yatay trendler olduğunu söyleyebiliriz.


fibonacci


 Yukarıdaki yataya bağlamış piyasada gerçekleşen aşağı ve yukarı yönlü dalglanmalar kısa vadeli pozisyon almak için uygulanabilir konumda. (Burada fibonacci aracının yanı sıra onay almak için stokastik göstergesi de kullanılabilir.) Fibonacci düzeltme seviyelerinin bu noktada hareketlerin tepki noktalarını başarılı sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca stokastik göstergesi de fibo aracına birçok noktada onay vererek uyum sağlamış durumda. 

Son olarak yükselen trendlerde fibonacci düzeltme seviyelerinin uygulanışına bakacak olursak;

fibonacci

 Görselde yukarı yönlü bir trend söz konusu ve kırmızı okla belirtilen fibonacci aracının referans bölgesi olan 0,50 seviyesinde bir düzeltme hareketi mevcut. Fiyatın referans bölgesini geçmesi ile birlikte güçlenerek ilerlediğini görmekteyiz. Devamında şişmeye başlayan fiyat belli bir noktaya ulaştıktan sonra yeni bir düzeltme süreci içerisine girmekte. Bu noktada daire ile belirtilen bölgede fibonacci aracının 0,236 seviyesi trend desteği haline geliyor. Fiyat bu noktadan tepki alıyor ve mavi okla gösterilen alan içerisinde bir kez daha 0,236 seviyesinden onayını alarak yükselişine devam ediyor. Burada strateji oluşturmak için düzeltme hareketlerinin sona erdiği mum kapanışlarını takip edebiliriz yani fibonacci düzeltme seviyelerinin üzerinde kapanışlar pozisyon almak için bize bir fikir verecektir.

 Özetle, teknik analiz araçlarının atası sayılan fibonacci al sat kararları için bize yardımcı olsa bile tek bir teknik analiz aracına göre karar almak doğru değildir. Fibonacci düzeltme seviyelerinin dışında diğer araçlardan da faydalanmak doğru kararlar almak için fayda sağlayacaktır. Yazının başınıda bahsettiğimiz üzere  fibonacci düzeltme seviyelerinin dışında birçok fibonacci aracı bulunmakta. Bunlarda diğer yazılarımızın konularını oluşturacak, diyerek yazımızı noktalıyoruz. Diğer yazılarda buluşmak dileğiyle herkese bol kazançlar.

 Grafik Kaynak: İnvesting Tradingwiev

1 yorum: