Teknik analiz | Blogdayazar

9 Kasım 2017 Perşembe

Teknik analiz

Borsa analizleri yazımda bahsettiğim Teknik analiz eğitimi serisinin ilk yazısını bugün sizlerle paylaşıyorum.Konuya girmeden önce Teknik analiz in ne olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Teknik analiz, en basit tanımıyla bir grafik okuma yöntemidir. Peki hangi grafikleri okuyacağız? Bu gün Türkiye'de ve dünyada çağunlukla kullanılan  Meta Trader 4 (MT4) işlem platformundaki grafikler bize yol gösterecek ve biz onları okumaya çalışacağız. (MT4) işlem platformunda üç çeşit grafik bulunmakta. Bunlar çizgi, bar ve mum grafikleridir. Teknik analiz bakımından en uygun olan mum grafikleri olduğu için yazıda sadece bunu anlatacağım.


Teknik analiz
 Yukarıda gördüğünüz resim mum grafiğinin işlem platformundaki görünüşü. Mum grafiklerinde genellikle fiyatın düşüşünü gösteren mumlar kırmızı, yükselişi ifade eden mumlar yeşil olarak gösterilmekle birlikte Siyah-Beyaz mum grafiği de kullanılır. Önce yükseliş mumunu ele alalım. Mumun yukarısına kadar yükselen çizgi kuyruk olarak isimlendirilir. Kuyruk mumun oluştuğu andan itibaren ulaştığı en yüksek fiyatı ifade eder. Kapanış fiyatı mum kapanışında oluşan fiyatı, açılış fiyatı mumun oluşmaya başladığı andaki fiyatı gösterir. Düşüş mumunun mantığı da aynıdır. Buradaki her mumun bir anlamı mevcut. Bunlara Teknik analiz mum formasyonları adı verilmekte. Bazı mum formasyonları vardır ki bize fiyatların yönü konusunda önemli bilgiler verir. İnternete baktığımızda yüzlerce farklı mum formasyonu karşımıza çıkacaktır. Teknik analizde önem arz eden bazılarını sayacak olursak;


Teknik analiz
 Resimde görülen marubozu kuyruksuz bir yapıya sahip olmasıyla  dikkat çeker. Bu formasyonun görülmesi mumun rengine göre güçlü bir düşüş ve yükseliş olduğunu ifade eder.


Teknik analiz
 Doji adı verilen bu formasyon piyasada alıcılar ve satıcılar arasında bir karasızlık durumunda sıklıkla görülür. Trend sonlarındaki düşüş ve yükseliş durumuna göre akşam ve sabah doji yıldızı olarak ta adlandırılır.


Teknik analiz
 Yusufçuk doji yine trend sonlarında görülmekle birlikte trend dönüş sinyali olarak değerlendirilir.

 Yukarıda yazdığım gibi bunlara benzer çok sayıda mum formasyonu mevcut. Ancak Teknik analiz nasıl yapılır sorusunu cevaplamak için sadece mum formasyonlarını bilmek yeterli değil. Daha yazacağım birçok Teknik analiz yöntemi var. Son olarak şunu eklemek istiyorum. Teknik analiz sadece fiyatların yönü için bir tahmin aracıdır. Yatırımlar için Teknik ve Temel analiz verilerinin birlikte kullanılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Buda nasıl yatırım yapılır diyenler için özet niteliğinde bir cevap oldu galiba. Sonraki yazılarda görüşmek üzere...