Trendler | Blogdayazar

16 Kasım 2017 Perşembe

Trendler

 Bugünkü teknik analiz konumuz başlıktada yazdığım gibi trendler olacak. Trendin basit bir tanımını Yapacak olursak, trend fiyatlarda oluşan Yükseliş ve düşüşlerin takibi ve bunların gücü hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan Teknik analiz yöntemidir. (Trend is your friend) "Trend dostundur" cümlesini konuyla ilgili araştırma yaptığımızda sıkça görmemiz mümkündür. Bunu biraz açalım. Trend takipçiliği, Borsa, Foreks ve diğer yatırım araçlarında çoğunlukla uygulanan bir stratejidir ve yerinde alınan kararlar iyi kazançlar elde etmemize sebep olur. Trendin bizimle olan dostluğu buradan gelir. Bu açıdan bakıldığında trend kavramını iyi bilmek gerekir. Şimdi trendin özelliklerine bakalım.


 Trend ile ilgili bilmemiz gereken ilk konu hiçbir trend'in başlangıcından itibaren yakalamamızın mümkün olmayacağıdır. Çünkü fiyat hareketleri, indikatörler ve benzeri teknik analiz araçları trend olgunlaştıktan sonra bunu tespit edebilir. Trendler üç kısımda incelenir. Bunlar düşüş, Yükseliş ve yatay trenddir. Yukarıdaki resimde bir düşüş trendini görmekteyiz. Resimde düşüş trendi devam ederken aksi yönde hareketlerin olduğunu da görmek mümkün. Bu hareketlere teknik analizde düzeltme hareketi denmektedir. Düzeltme hareketi ana trendi değiştirmedikçe yeni bir trendin varlığından söz edilemez. Düzeltme hareketinin nereye kadar süreceğini tahmini olarak gösteren Fibonacci gibi teknik analiz araçları mevcuttur. Bunlarla ilgili daha sonra ayrıntılı bir biçimde yazılarım olacak.




İkinci resimde yükseliş trendi var. Düşüş trendinde olduğu gibi burada da düzeltme hareketleri mevcut. Burada önemli bir noktaya değinmekte fayda var. Gerek düşüş gerekse yükseliş trendlerinde trende karşı işlem açmak oldukça risklidir. Bu yüzden düzeltme hareketlerinin cazibesine kapılmamak gerekir.

 Bu resimde de yatay trend görülmekte. yatay trend genellikle işlem hacmi az sığ piyasalarda görülür. Piyasa oyuncuları burada "kar gör kapat" taktiğini uygular. Ben ise piyasaya gireceksem "Bollinger" bandının kopmasını beklerim. Tabi bu bir tavsiye değil onu da ekleyeyim. Burada asıl sorulması gereken soru şu. Biz trend takibini nasıl yapacağız? birde buna bakalım.



 Örnek olarak yukarıdaki yükseliş trendini ele alalım. trend takibini Teknik analizde kullanmanın en basit yolu trend çizgilerini kullanmaktır. Resimde iki tane trend çizgisi mevcut. Kırmızı çizgi trend destekleri, siyah çizgi ise trend dirençleri olarak düşünülebilir. Mavi oval şekiller alım yapılabilir noktaları göstermekte. Mor renkli ovaller ise eğer trend tersine işlem yapılıyorsa satış bölgelerini gösteriyor. Özetle, trendin altındaki çizgiye değen kısımlar alış, üst çizgiye değen kısımlar satış için uygun bölgelerdir. Tabi bu trend takibinin en kolay yolu. İlerleyen yazılarda trend takibinin biraz daha profesyonel kullanımını da paylaşacağım. Şimdilik benden bu kadar. Hoşçakalın. 


0 yorum to “Trendler”

Yorum Gönder