Trend Dönüş Formasyonları | Blogdayazar

29 Kasım 2017 Çarşamba

Trend Dönüş Formasyonları

Yeni bir Teknik analiz yazısıyla karşınızdayım. Bugün Üçgen, Bayrak,Flama, Takoz, Omuz Baş Omuz, ve Ters Omuz Baş Omuz formasyonlarıyla ilgili bazı bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım. Önce bu formasyonların ne anlama geldiği ile ilgili birkaç cümle yazmak istiyorum. Diğer yazılarımda da bahsettiğim gibi formasyonlar fiyatların yönü hakkında bazı veriler sunar. Yukarıda isimlerini yazdığım bu formasyonlar ise grafik üzerinde bazı şekiller oluşturarak fiyatların yönün değişebileceği konusunda sinyal üretebilirler. Tabi her zaman söylediğim gibi bu sinyaller tamamen başarı sağlamaz. Dolaysıyla formasyonlar sadece referans işlevi görür. Şimdi bu formasyonları başlıklar halinde inceleyelim.

Üçgen formasyonu


 Resimde Yükselen Üçgen formasyonunu görüyoruz. Peki nasıl oluşuyor?  hemen anlatayım. Yükselen Üçgen formasyonu  adından da anlaşılacağı üzere alıcılı piyasalarda görülür. fiyat belli bir direnci geçmekte zorlanır. Resimdeki kırmızı çizgi bunu ifade etmektedir. Diğer taraftan fiyatın destek bulduğu noktalar ise bir önceki desteğin üzerindedir. Buda siyah çizgi ile rahatlıkla görülebilir. Biz burada neye göre pozisyon açmalıyız? önemli olanda bu zaten. Şöyle ki üçgenin daralıp çizilen direnç çizgisinin kırılmasıyla beraber yeşil çizgi ile gösterilen yükseklik kadar fiyatın gideceği bir çok kaynakta geçer. Burada kırmızı çizginin üzerinde kapanış işleme girmek için uygundur. Ama benim görüşüm düzeltmenin başladığı noktada pozisyon kapatmanın uygun olacağıdır. Çünkü buralarda fake (Sahte) hareketler sıkça görülür. Bu da yeni yatırımcı açısından ciddi risk teşkil eder.


 Bahsedeceğim diğer Üçgen formasyonu ise Teknik analizde Alçalan Üçgen formasyonu olarak anılmaktadır.  Daha çok satıcıların ağırlıkta olduğu piyasalarda karşımıza çıkar. Burada fiyatlar belli bir desteği kırmakta zorlanır. Ayrıca fiyatlardaki tepeler bir önceki tepenin altında olmaktadır. Görseldeki kırmızı ve siyah çizgiler yine bunu ifade eder. Aynı Yükselen Üçgen formasyonunda olduğu gibi fiyatın desteği kırmasıyla birlikte yeşil çizgi ile belirttiğim üzere fiyatta bir geri çekilme yaşanır.











Bayrak ve Flama formasyonları


 Bu türdeki formasyon oluşumları genellikle yükseliş ve düşüş trendleri esnasında yaşanan sert hareketler sonrasında meydana gelir. Biz önce Bayrak formasyonunu ele alalım. Resimde bir yükseliş trendi mevcut. Fiyat yukarı yönlü bir atak yapmakta ve bu formasyonun sopa kısmını oluşturmakta. Bu agresif yükselişin sonunda hacmi daralan fiyat sıkışmaya başlar ve buda formasyonun bayrağını meydana getirir. Direnç kırıldığında Bayrak sopası yüksekliğinde bir yükseliş yaşanmakta. Düşüş trendlerinde de aynı mantıkla hareket edilebilir.


  Flama formasyonunu Bayrak formasyonunun bir türevi gibi düşünebilirsiniz. Aralarındaki fark ise Flama formasyonunun üçgen şeklinde olması. Yükseliş ve düşüş trendlerinde yaşanan fiyat hareketleri neticesinde sıkışan fiyat resimdeki gibi desteği kırmasıyla birlikte Flama sopası kadar bir düşüş yaşamıştır. 

Takoz formasyonları


 Takoz formasyonu Üçgen formasyonuna benzemekle birlikte daha çok bir kanal görüntüsü verir. Alçalan ve Yükselen Takoz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Resimde alçalan Takoz formasyonunu görmektesiniz. Daha çok bir düzeltme hareketine benzese de sıkışan fiyat sert bir hareketin geleceğine işaret etmekte. Takoz formasyonunda hedef ise takozun boyu kadardır. 



 Yükselen Takoz yükseliş trendlerinin sonlarında görülür. Hacim ile fiyat arasında ters orantı söz konusudur. Resimdeki gibi yaşanan daralma neticesinde fiyatta sert bir geri çekilme yaşanmıştır. Yükselen Takozda da hedef  takoz boyu kadardır. 


Omuz-Baş-Omuz formasyonları



Bu formasyon türü yükseliş trendlerinin sonunda oluşur. Yapısı ise fiyatın hızlı bir şekilde yükselmesiyle başlar. Bu hareketin  düzeltmesi ilk omuzu oluşturur. Düzeltmenin sonunda yukarıya doğru atak yapan fiyat ilk tepenin üzerinde bir tepe meydana getirir. Buda formasyonun baş kısmını oluşturur. Yukarı yönlü hareketin geri çekilmesi genellikle ilk omuzun desteğinde son bulur. Son bir tepki yükselişi ve bunun düzeltmesi ikinci omuzu meydana getirir. Omuzların desteklerinden çizilen yatay çizgi ise boyun çizgisi olarak isimlendirilir. Boyun çizgisinin kırılmasıyla beraber baş ile boyun çizgisi arasındaki mesafe hedef olarak belirlenir. 




 Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) düşüş trendlerinin sonlarında görülür. Oluşum şekli Omuz Baş Omuz (OBO) ile aynıdır. Boyun çizgisinin kırılmasıyla beraber baş ile boyun çizgisi arasındaki mesafe işlem hedefi olarak belirlenir. 

  Trend davam formasyonlarının bazılarını aktarmaya çalıştım. Bunlar dışında birçok formasyon türü kaynaklarda mevcut. Fakat en fazla kullanılanlar yukarıda yazdıklarım. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum. Formasyonları grafik üzerinde yakalamak biraz zaman alabilir.  Tecrübe kazandıkça kolaylaştığını fark edeceksiniz. Son olarak formasyonlarında tamamen işlem başarısı sağlamadığını, pozisyon açarken Teknik ve Temel analiz verilerinin beraber kullanılması gerektiğini hatırlatarak yazımı bitiriyorum. Hoşçakalın.



2 yorum:

  1. MŞL GÜZEL ANLATMIŞSINIZ ANCAK BU GRAFİK FORMASYONLARI SAATLİKTE Mİ, GÜNLÜK TE Mİ, AYLIKTAMI, HAFTLAIKTAMI, YILIKTA MI TÜM ZAMANALRA GÖRE Mİ ÇİZİLİYOR. TŞK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Formasyonlar bütün (full time frame) yani bütün belirttiğiniz zaman aralıkları için geçerlidir.

      Sil