Yılbaşı geyikleri | Blogdayazar

9 Aralık 2017 Cumartesi

Yılbaşı geyikleri

 Yılbaşı geliyor. Süslenmiş çamlar, ışıl ışıl panolar, vitrinde kardan adamlar... Kimine göre israf, kimine göre eğlence.  Her görüşe saygım var. Tabi yeni yıl çoğunluk tarafından heyecanla beklenir. Yeni bir hayatın başlangıcı algısının insanların yılbaşına bu derecede önemsemesine neden olduğunu düşünüyorum. Uzatmadan konuya gireyim. Bir soruyla başlayalım. Yılbaşı gecesinin değişmez fenomeni kimdir? Noel Baba. Başka kim olabilir. Noel Baba ve geyikleri yılbaşı gecesi evin bacasından uslu çocuklara hediyelerini verir, herkes mutlu olur ve misyonunu tamamlayan Noel Baba asgari ücrete çalıştığı işine geri döner. Sonuçta Noel de olsa o bir baba. Geçindirmesi gereken bir ailesi vardır muhakkak. Noel Babanın yılbaşı gecesinden sonra ne yaptığına dair hiçbir fikrim yok. Ne yapalım kardeşim! cümleyi yarım mı bırakalım? siz bana bakmayın. Geyik yapıyorum Noel Babaya nispet. Sahi Noel Baba'nın geyikleri var da bizim yılbaşı geyiklerimiz yok mu? Olmaz olur mu hiç. Şimdiden başladı bile.


 "Yılbaşında Piyango size çıksa ne yaparsınız" sorusuna "Fakirlere yardım ederim"  cevabı ve bizim de "Babanı bile tanımazsın" diyerek iç geçirdiğimiz geyik türü haberlere konu olur ve Piyango çekilişine kadar sürer. Sıklıkla görülmekle birlikte yılbaşını evde geçirecekler için PTT (Pijama, Terlik, Televizyon) yine yılbaşı geyikleri listesinde yer alır. Lezzetli gibi duran "Hindi" yılbaşına kadar en ateşli tartışmalara sahne olan bir geyik türü olarak karşımıza çıkmakta. Türü azalmakla beraber "Tombala" da hepimizin sevdiği bir yılbaşı geyiği olarak listemizde yerini alır. Kimin kazandığı önemli değil. Eğlenen herkes kazanmıştır o gece. Bitti mi? biter mi hiç. Mesela "Kırmızı don" geyiği var bir de. Hassas bir konu. Milletin donuna karışılmaz. Nede olsa yılbaşı geyiğidir listede bulunsun istedim. Bir de karamsar geyikler var tabi. " Ömrümüzden bir sene daha geçiyor bizde seviniyoruz" şeklinde sitem edenler gecenin huzur bozucuları olarak yerini alır... Hadi yeni yıla girelim artık. Popülerliğini hiç yitirmeyen,  yılbaşı gecelerinin değişmezi "Ondan geriye saymak" yılbaşı geyikleri listesinin her zaman zirvesindedir...
  Ve geldik temennilere. Son zamanlarda iyi şeyler görmüyoruz. Umarım bu kaos ortamını meydana getirenler de yeni yılda karışıklığın kendileri dahil herkese zarar verdiğinin farkına varıp bundan vazgeçerler ve dünya daha iyi bir yer olur. Ülkem için her alanda başarılı bir yıl olmasını, tuttuğum takımın şampiyonluk elde etmesini, yazılarımın daha fazla okunmasını ve bunun için faydalı içerikler üretebileceğim bir yıl olmasını temenni ediyorum... Hoşçakalın.

10 yorum:

  1. Güzel bir heyecan işte, ötesi yok aslında. Abartmadan, fazla tüketime kaçmadan kutlanabiliyorsa ne güzel. Yoksa hepimiz biliyoruz ertesi günden pek de farkı olmayacağını:))

    YanıtlaSil
  2. Abartı konusunda size katılmamak mümkün değil. Algıların insanları gerçeklerden
    uzaklaştırdığını anlatmak istedim :)

    YanıtlaSil
  3. Bazı heyecanlar olmasa yaşamın ahengi olmaz herhalde. Ancak eğlenceyi de abartmamak lazım. Taşkınlıklar ve istenmeyen görüntülerin olmaması temennim. Uygarlık ve medeniyet eğlencede de ortaya çıkar:)

    YanıtlaSil
  4. Eğlenmek herkesin en tabi hakkı. Heyecan olmazsa da hayat monoton bir hal alır.
    Tabi herşey dozunda olmak kaydıyla:)

    YanıtlaSil
  5. Bu anlattığınız geyikler küçüklüğümde benim için en büyük heyecanlardandı. Masalsı bir akşam gibi gelirdi eskiden hep. Akrabalarla toplanılır, tombalalar birinci çinko, ikinci çinko diyerek kahkahalar eşliğinde oynanır, hanımlar en güzel yemeklerle masayı donatırken damatlar ve kayın biraderler de birbirlerine şaka yollu takılır dururlardı hep.

    Biz çocuklar da kafalarımızda yılbaşı şapkası, tavanlarlardan sarkan balon ve yılbaşı süslerinin altında bir o yana bir bu yana koşturup dururduk. Güzel günlerdi... Şimdilerde PTT şeklinde kutluyorum tabi o ayrı :D

    YanıtlaSil
  6. Çocukluğumda aynı heyecanı yaşardım. Geyik sadece bir espri:)
    Kamu görevlisi olamadım ama yılbaşında bende PTT ciyim.
    Yalnız değilsin yani:D

    YanıtlaSil
  7. noel babadan "piyango bana çıksın" 😀 diye bi istekte bulunmamıştım..isteseydim çıkar mıydı acaba? 🤔 yılbaşı geyik yazın harika olmuş,kalemine sağlık..👍 nice mutlu yıllara dileği ile..🙂

    YanıtlaSil
  8. Denemeden bilemezsin Ertuğrul:)

    YanıtlaSil
  9. Sanırım piyango da az da olsa nostalji oldu, belki alternatifleri çoğaldığı için belki de ihya olan bir tane bile örneği olmadığından. Kendiniz ve ülkemizle ilgili samimi dilekleriniz de gerçekleşir inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir tespit yapmışsınız. Herşey çok çabuk değişiyor geride kalan sadece anılar.

      Sil