MACD İndikatörü Nasıl Okunur? | Blogdayazar

1 Kasım 2018 Perşembe

MACD İndikatörü Nasıl Okunur?

Macd nasıl yorumlanır
 Merhaba bu yazıda sizlere Macd İndikatörünü tanıtmaya çalışcağız. Teknik analizde sıkça başvurulan bir indikatör olan Macd için Macd İndiktörü nasıl okunur, Macd İndikatörü nasıl yorumlanır gibi soruların  yanıtlarını  bulabileceksiniz Macd İndikatörü ile ilgili ilk söyleyeceğimiz şey bu indikatörün trendleri izlemeye yarayan bir teknik analiz aracı olduğudur Yani    Macd bir trend takipçisidir desek yanılmış olmayız. Macd İndikatörü 26 ve 12 günlük hareketli ortalamaların biri birinden çıkarılmasıyla bulunur.  Bulunan bu fark grafiğe tek çizgi olarak yansır ve bu çizgiye Macd denir.  Ayrıca al,sat sinyalleri üretmeyi sağlayan Macdnin 9 günlük hareketli ortalamasına da tetik çizgisi adı verilir.







MACD NASIL OKUNUR?

Macd İndikatörünü yorumlamak için öncelikle Macdnin sıfır çizgisinin altında veya üzerinde mi olduğunu gözlemlememiz gerekecektir. Eğer Macd sıfır çizgisinin altında hareketini sürüdürüyorsa düşüş trendinin devam ettiğini, sıfır çizgisinin üzerindeki hareketin devamının da yükseliş trendinin güçlendiğine dair bizlere bir fikir verebilir. Bunun dışında Macd ile tetik çizgisi arasındaki farkı gösteren histogram da tetik çizgisi ile Macdnin kesişme olasılıkları hakkında bizlere bilgi sunar. Örnek verecek olursak,

Macd nasıl yorumlanır



















 grafikte olduğu gibi Macd tetik çizgisine yaklaşmaya başladığında histogram çizgileri gittikçe kısalmakta. Diğer taraftan histogram çizgileri yükselmeye başladığında Macd ile tetik çizgisi arasındaki fark artmakta. Peki biz Macd de al ve sat sinyallerini nasıl tespit ederiz? bir de buna bakalım. Bu sinyalleri tespit edebilmek için öncelikle Macdnin sıfır çizgisinin üzerinde tetik çizgisini aşağı yönde kesmesi bir satış sinyali olarak değerlendirilir. Tıpkı grafikte olduğu gibi.

Macd İndikatörü nasıl yorumlanır



















 İkinci örnekte Macdnin sıfır çizgisinin altında tetik çizgisini yukarı yönlü kesmesi ise alış sinyali olarak değerlendirilir. Macd ile ilgili  şu konuya da değinmekte fayda var. Yazının başında Macdnin bir trend takipçisi olduğunu söylemiştik. Bu nedenle Macdnin  yatay trendelerde hatalı sinyaller verdiğini her zaman göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca Macdnin sıfır çizgisinin altında iken Macdnin  tetik çizgisini yukarı kesmesi ile üretilen alım sinyali ve Macdnin sıfır çizgisinin üzerinde iken tetik çizgisini aşağı yönlü kesmesi ile üretilen satış sinyalleriyle işlem yapmak oldukça risklidir. Çünkü bu sinyallere göre bir alış veya satış yapmak trend tersi işlem olacağından zarar etme olasılığı yüksektir. Macddeki uyumsuzluklarda önemli bir alış, satış sinyali olarak görülür. Biz öncelikle Macddeki pozitif uyumsuzluğu ele alalım.

Macd nasıl yorumlanır



















 Grafikte bir düşüş trendi görülmekte fiyattaki her dip bir öncekinin üzerinde gerçekleşiyor, ancak Macddeki durum tam tersi yönde ilerliyor ve bir süre sonra sert bir yükseliş dalgası yaşanmakta. 

Macd nasıl okunur



















 İkinci örnekte ise negatif uyumsuzluk söz konusu yükseliş trendi içerisinde her zirve bir önceki zirvenin üzerinde olmakta. Macdye bakıldığında zirveler bir öncekinin altında ve bir süre sonra fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşanmakta. Macdde uyumsuzluklar bu şekilde oluşuyor. Evet böylece Macd İndikatörü nasıl okunur, Macd nasıl yorumlanır gibi sorularının cevabını bu şekilde verdikten sonra konuyu özetlersek,. Macdnin daha çok trendi izlemek için kullanıldığını alış ve satış sinyalleri için sıfır çizgisinin takip edilmesi gerektiğini ve uyumsuzlukların trend değişimi için önemli sinyaller olduğunu söyleyebiliriz. Macd ile ilgili yazacaklarımız şimdilik bu kadar. Diğer yazılarımızda buluşmak üzere herkese bol kazançlar.

UYARI: Buradaki yorum ve görüşler genel nitelikte olup yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Grafik Kaynak: investing

2 yorum:

  1. ben de merak ederdim bu tür indeks okumaları,nası okunuyo diye..bu iyi oldu,işim olursa buradan yeniden bakabilirim..elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
  2. İlgi çekici, paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil