KAYIP-KAÇAK İADESİNDE SON DURUM | Blogdayazar

13 Mart 2015 Cuma

KAYIP-KAÇAK İADESİNDE SON DURUM

BLOGDAYAZAR KAYIP-KAÇAK İADESİNDE SONDURUM
  Yılan hikayesine dönen kayıp-kaçak bedellerinin iadesi konusu hakkında pek çok şey yazıldı, konuşuldu. Vatandaştan yıllarca alınan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için 17 Aralık 2014'te Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun aldığı tüketiciler lehinde karar milyonlarca aboneyi kayıp-kaçak iadesi almak için umutlandırdı. Fakat elektrik dağıtım şirketlerinden karara itiraz gecikmedi. İtirazın temel nedeni ise söz konusu kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye ödenmesinin kendileri için çok büyük bir maliyete sebep olacağıydı. Konu yakın zaman öncesi hükümet gündemine de taşındı. Yetkililerden önce yargı kararına uyulması yönünde açıklamalar gelirken, şimdilerde ise yeni bir yasal düzenlemeyle orta yol bulunmaya çalışılıyor.

KAYIP-KAÇAK BEDELİ NEDİR?

   Elektrik faturalarında uzun süredir var olan ancak konu gündeme geldiğinde faturalarımızdan aniden kaybolan kayıp-kaçak bedeli, kullandığımız elektrik miktarının %10'u oranında alınan halk dilinde "çengel bedeli" olarak da adlandırılan faturaya ilaveten konulan bir ücrettir.

İADE ALABİLMEK İÇİN

    Burada öncelikli olarak yapılması gereken, eğer elinizde geçmiş dönem ait faturalarınız bulunuyorsa söz konusu kayıp-kaçak bedellerinin tutarını tespit etmeniz gerekir. Bu mümkün değilse abonesi olduğunuz elektrik dağıtım şirketinden geçmiş dönemlere ait faturaların bir dökümünü isteyebilirsiniz. Şirketin bunu vermesi yasal zorunluluk. Sonra önünüzde 2 seçenek bulunuyor. 1.si elektrik dağıtım şirketine kayıp-kaçak bedelinin iadesi için fatura dökümlerinizle birlikte dilekçe vermek. Bunu yaptığınızda şirketin 10 gün içinde vereceği olumlu veya olumsuz cevaba göre 2.yolu yani Tüketici Hakları Hakem Heyetine yine aynı prosedürü uygulayarak iade talebinizi iletebilirsiniz. Tüketici Hakları Hakem Heyeti en geç 3 ay içinde karar vermek zorunda. Ancak şu an kart aidatı, dosya masrafı gibi bir çok konuda yüzbinlerle ifade edilen başvuru sayısı Hakem Heyetlerinin karara bağlama sürelerini oldukça uzattığını söyleyebiliriz. Hakem Heyetinden lehinize bir sonuç çıktığı takdirde şirket kayıp-kaçak bedelini ödemek zorunda ve şirketin bu karara karşı 15 gün içerisinde içinde itiraz hakkı var. Şayet şirket itiraz ederse konu Tüketici Mahkemesine taşınıyor. Burada lehinize bir karar verilirse iade almanız kesinleşiyor. Son olarak sizlere tavsiyem bu tartışmalı konuda daha önce yargıya intikal etmiş dava sonuçlarını ve kesinleşmiş mahkeme kararlarını beklemenizdir. Yukarıda bahsettiğim yasal düzenlemenin kayıp-kaçak iadesi konusunda tüketicilerin mağdur edileceğini iddia eden Tüketici Dernekleri düzenlemenin yasalaşması halinde konuyu AİHM'e  götüreceklerini bildirdiler. Sorunun nihai çözümü için bir süre daha bekleyecek gibi görünüyoruz. Yıllarca haksız bir biçimde alınan kayıp-kaçak bedellerinin her ne şekilde olursa olsun tüketiciye ödenmesi gerekir. Başkalarının kullandığı elektriğin bedeli vatandaşa yüklenmemeli. Dileriz elektrik dağıtım şirketlerinin milyonlarca abonenin cebine attığı "çengel" yakın zamanda kaldırılır ve hak sahipleri iadelerini alırlar...blogdayazar

0 yorum to “KAYIP-KAÇAK İADESİNDE SON DURUM”

Yorum Gönder