RSI Nasıl kullanılır? | Blogdayazar

25 Ekim 2018 Perşembe

RSI Nasıl kullanılır?

RSI
 Merhaba, bu yazıda başlıkta da belirttiğim gibi RSI (Göreceli Güç Endeksi) osilatörünü sizlere tanıtmaya çalışacağım. Özellikle trend değişimlerini  takip etmek için sıkça kullanılan RSI ayrıca birçok trade stratejisinde de referans olarak kullanılmaktadır. Tabi bunlara yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim. Kullanımı oldukça basit olan bu Teknik analiz aracında piyasa oyuncuları genellikle RSI daki 30 ve 70 seviyelerini takip eder. 30 aşırı satış, 70 ise aşırı alış bölgelerini temsil eder. Ayrıca 50 seviyesi de yine RSI da al sat sinyalleri için sıkça takip edilen bir seviye olarak karşımıza çıkar.


RSI





















 Resimde de görüldüğü üzere trend dönüşlerinde oldukça iyi çalışan RSI ın uzun vadeli grafiklerde daha başarılı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ayrıca yatay piyasalarda aşırı alım ve satım bölgelerinin tespitinde RSI ın piyasa oyuncuları tarafından sıkça kullanıldığını belirtmek isterim. Tabi RSI sadece aşırı alış ve satış bölgelerini belirlemek için tek başına kullanılmaz. Yazının devamında RSI ile ilgili çeşitli işlem stratejilerini sizlere grafikler üzerinde aktarmaya çalışacağım.

RSI İşlem Stratejileri

 Burada bahsedeceğim ilk işlem stratejisi Stoch RSI indikatörüdür. Bu strateji daha çok 1 ve 4 saatlik grafiklerde ve özellikle volatilitesi yüksek finansal enstrümanlarda kullanılır. Kullanımı da kırmızı çizginin mavi çizgiyi alttan veya üstten kestiğine bakarak işleme girilmesi şeklindedir. Gün içi al sat yapanlar için oldukça uygun bir işlem taktiği olarak karşımıza çıkar. İkinci işlem stratejisi RSI da sadece 50 seviyesini kullanmaktır. Burada çizginin 50 üzerinde olmasının aşırı alış, 50 altınında aşırı satış bölgeleri olduğu kabul edilir. Bunu bir destek veya direnç çizgisi olarak düşünebilirsiniz. Onay stratejisi ise genellikle garanticilerin kullandığı bir yöntem olarak bilinir. Bu kullanılırken RSI daki 30 ve 70 seviyelerinin kırılıp kırılmadığına bakılır. Yani RSI  30 seviyesinin altına indikten sonra tekrar yükselişe geçiyor, ancak burayı geçemeyerek yönünü aşağı çeviriyor. bu da satışların devam edeceği konusunda bir onay olarak algılanmakta. Aynı şekilde RSI 70 seviyesinin üzerine çıkıyor. Sonra bir düzeltme ile 70 seviyesini aşağı kırmaya çalışıyor ancak  burada takılan RSI onay alarak tekrar yükselişe geçmekte. Bu stratejinin çok fazla kullanımının da olmadığını ayrıca belirtmekte yarar var. Son olarak RSI daki  en fazla kullanılan uyumsuzluk stratejilerinden bahsetmek istiyorum. Belki de bize para kazandıracak olan asıl şey bu. RSI da iki türlü uyumsuzluk bulunmakta. Bunlar negatif ve pozitif uyumsuzluk olarak adlandırılmakta. Şimdi bunlara bir göz atalım.







RSI da Negatif uyumsuzluk

 Burada yükselişlerle RSI arasında ters bir ilişki vardır. Açacak olursak, Fİyatlar yeni zirveler yaparken RSI daki zirveler tam tersine bir önceki zirvenin altındadır. Bu da net bir satış sinyali olarak algılanır. Grafikte bunu görmek mümkün.

RSI Negatif uyumsuzluk





















 fiyat yükseliş trendinde yeni tepeler yaparken RSI tam tersi yönde çalışıyor. Bir süre sonrada fiyatlarda önemli bir geri çekilme yaşanmakta.

RSI da Pozitif uyumsuzluk

RSI da pozitif uyumsuzluk





















 Grafikte de gördüğümüz gibi düşüş trendinde olan fiyat yeni dip seviyelerini test ederken RSI da bu dip seviyeleri bir önceki dibin üzerinde gerçekleşmekte ve kısa süre sonrada fiyatta ciddi bir yükseliş yaşanmakta. RSI ile ilgili son olarak söyleyeceğimiz konu şu. Her teknik analiz aracında olduğu gibi RSI da  fiyatın yönünü belirlemek için tek başına kullanılamaz ve diğer Teknik analiz araçlarından da destek almak gerekir. RSI piyasa oyuncularının çoğu tarafından popüler bir referans kaynağıdır ve doğru kullanıldığında başarılı sonuçlar vermektedir. Böylece RSI konusundaki yazımızın sonuna geldik. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.

0 yorum to “RSI Nasıl kullanılır?”

Yorum Gönder