Teknik Analiz Araçları: Hareketli Ortalamalar | Blogdayazar

6 Ekim 2018 Cumartesi

Teknik Analiz Araçları: Hareketli Ortalamalar

 Merhaba bugün Teknik Analiz  de oldukça sık kullanılan Moving Avarage (Hareketli Ortalamalar ) indikatör  ünü tanıtmaya çalışacağım. Hareketli ortalamalar , fiyatın 7,14,22,50 veya 100 günlük (bunlar bunlar genellikle Fibonacci sayılarıdır) ortalaması alınarak kullanılan bir İndikatör dür diyebiliriz. Özellikle trend takibi ve Al Sat sinyalleri ndeki  başarısıyla dikkat çeken Hareketli Ortalamalar ın;





  1. Basit Hareketli Ortalama
  2. Ağırlıklı Hareketli Ortalama
  3. Üssel Hareketli Ortalama
 olmak üzere üç çeşidi bulunmakta. Tabi ben burada piyasa oyuncularının en fazla kullandığı Basit Hareketli Ortalama yı burada sizlere anlatacağım. Öncelikle  metatrader platformunun üst kısmındaki resimdeki (çizili alan) ekle sekmesinden göstergeler alanına gidiyoruz.



 burada Moving Avarage sekmesine tıkladıktan sonra ekranda resimdeki şekilde bir pencere çıkacaktır.



 Buradan Hareketli Ortalamanın kaç günlük olarak kullanılacağını (resimdeki standart 50 günlük Hareketli Ortalama dır) renk, kalınlık gibi özelliklerini belirleyebilirsiniz. Ayarları tamamladığınızda tamam sekmesine tıklıyoruz ve karşımıza  resimdeki gibi bir görüntü ortaya çıkacaktır. 





 Artık Hareketli Ortalama hazır diyebiliriz. Tabi bu işin hazırlık kısmı Hareketli Ortalama Nasıl Kullanılır? sorusunun yanıtını ise aşağıda bulabileceksiniz.

Hareketli Ortalama ile İşlem Stratejileri

 Yazının başında Haareketli Ortalama nın al sat sinyalleri konusunda oldukça başarılı olduğunu yazmıştım peki bu İndikatör İşlem Stratejilerinde nasıl kullanılır? şimdi bunu anlatmaya çalışacağım. Aslında Hareketli Ortalamalar ın birçok kombinasyonu bulunmasına karşı piyasa oyuncuları temelde üç strateji üzerinde yoğunlaşırlar. Bunlardan birincisi 100 günlük Hareketli Ortalama dır. Uygulanması oldukça basit olan bu stratejide fiyatın 100 günlük ortalamasının eğer üzerinde ise alış; altında ise satış sinyali üretir. Aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere kırmızıyla çizilen bölgelerde al sat sinyallerinin gayet başarılı bir şekilde çalıştığı görülüyor. 



 İkinci işlem stratejisi ise 200,100 ve 50 günlük üç ayrı Hareketli Ortalama kullanılarak yapılır. Bu işlem stratejisi daha çok destek direnç bölgelerinin tespitini yapmak için uygulanır. Diğerine göre biraz daha karmaşık olan bu stratejinin de olumlu sonuçlar verdiğini aşağıdaki görselde rahatlıkla görebilirsiniz.   




 Son işlem stratejisi ise benim de en çok kullandığım 21 ve 50 günlük Hareketli Ortalama dır. Burada mantık ise 21 günlük ortalamanın 50 günlük ortalamayı hangi yönde kestiği dikkate alınarak al sat sinyali üretilir. Yani 21 günlük ortalama 50 günlük ortalamayı yukarıdan aşağıya keserse sat, aşağıdan yukarıya keserse al sinyali üretir. Resimde de gördüğünüz üzere bu strateji de oldukça başarılı sonuçlar vermiş. 



 Hareketli Ortalama İşlem Stratejileri nden de bu şekilde bahsettikten sonra bu konuda bazı önemli noktalara değinmek istiyorum.

Hareketli Ortalamalarla ilgili detaylar

 Hareketli Ortalamalar ın çoğunlukla olumlu sonuçlar verdiğini yazı boyunca belirttim, ancak sadece bu İndikatör e bakarak al sat kararı vermek oldukça yanlış olacaktır. Bu İndikatör ün yanında hangi zaman diliminde işlem yapacağınıza bağlı olarak RSI veya Stochastic gibi osilatörlerden destek almak işlemlerde başarılı olma şansınızı arttıracaktır. Diğer bir konu ise Hareketli Ortalama fiyatı daima kendine doğru çeker. Bu ne anlama gelir? fiyat ister aşağı ister yukarı hareket etsin Hareketli Ortalama dan uzaklaştığında piyasa tepkisiyle beraber Hareketli Ortalama ya doğru yaklaşacaktır. Bazı uzmanlar bunu "Mıknatıs Etkisi" olarak adlandırır. Ayrıca Hareketli Ortalama Yöntemi ile işlem yapacaksanız yukarıda bahsettiğim (20,50,100 günlük) periyotlar haricinde fiyattaki trende en uygun periyodu seçmeni size başarılı işlemler yapma imkanı tanıyacaktır diyebiliriz. 
 Böylece Hareketli Ortalama nedir? , nasıl kullanılır? Hareketli Ortalama ile işlem stratejileri nasıl yapılır? sorularının cevaplarını vermiş olduk. Teknik Analiz de oldukça önemli bir yere sahip olan bu İndikatör ün doğru ve yerinde kullanılması trade başarısını arttıracağı şüphesiz bir gerçektir. Bunu da başarmanın yegane yolu sıklıkla pratik yapmaktan geçer diyerek yazımı noktalıyorum.YTD Şimdilik diğer yazılarımda görüşmek üzere hoşçakalın. 



0 yorum to “Teknik Analiz Araçları: Hareketli Ortalamalar”

Yorum Gönder