Bollinger Bantları | Blogdayazar

15 Kasım 2018 Perşembe

Bollinger Bantları

Bollinger Bantı Nasıl Okunur
 Merhaba, bu yazıda birkaç sene önce ülkemize gelen John BOLLİNGERın ifadesiyle bir "Para basma makinesi" olan Bollinger Bantını sizlere tanıtmaya çalışacağız. Bollinger Bantı nedir? Bollinger Bantı nasıl kullanılır? ve bu gibi soruların cevaplarını yazının içerisinde bulabileceksiniz. John BOLLİNGER tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen Bollinger Bantının en önemli özelliği yatırım enstürmanının T+x zamandaki fiyatını hakkında başarılı tahminlerinin olması ve trendin gücünü doğru bir şekilde göstermesidir. Bollinger Bantının teknik özelliklerine bakacak olursak, Bollinger Bantı üç ana çizgiden meydana gelmektedir. Bunlar alt, orta ve üst bant olarak adlandırılır. Alt ve üst Bollinger Bantının standart sapması 2 dir. Orta Bollinger Bantının da hareketli ortalaması 20 günlüktür. Orta Bollinger Bantının hareketli ortalama değeri işlem yapılacak zamana göre değiştirilebilir. Standart sapma ise Bollinger Bantının hareketli ortalamasının değiştirilmesine bağlı olarak yukarı veya aşağı yönde değiştirilir diyerek bu indikatörün özelliklerini tanıtmış olduk. Şimdi Bollinger Bantı nasıl kullanılır birde ona bakalım.










Bollinger Bantı Nasıl Kullanılır?

 Burada öncelikle olarak değineceğimiz konu Bollinger Bantındaki daralma ve genişleme süreçleridir. Eğer Bollinger Bantı aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi bir daralma yaşıyorsa piyasa karar verme aşamasındadır ve aşağı veya yukarı sert bir hareket yaşanacağına işarettir. Aşağı veya yukarı yönlü doğru genişleyen bant da ise güçlü bir trendin varlığından söz edilebilir.

Bollinger Bantı



















 Ayrıca yine grafikte belirttiğimiz gibi Bollinger Bantının alt veya üst bandından devam eden bir hareket eğer hareketli ortalamayı kırarsa genellikle bu hareketin diğer banta kadar devam edeceği beklenir. Daralan bantta kopma hangi yönde yaşanıyorsa (düşüş veya yükseliş) o yönde pozisyon alınmalıdır.

Bollinger Bantı


















Trendin belirli bir müddet devam etmesinden sonra bant dışına taşan hareketler trendin bir düzeltme hareketine girebileceğini ve trendin yön değiştirebileceğin bildirir.

Bollinger Bantı



















 Bollinger Bantının alt veya üst çizgisine yapışık bir şeklide ilerleyen fiyat hareketlerinde güçlü bir trendin varlığı söz konusu olup pozisyon kapatılmadan devam edilmelidir.

Bollinger Bantı



















 Ayrıca çizgilerin dışına sarkan fiyat daha sonra tekrar çizginin içerisine girip bir daha aynı davranışı sergileyememesi bu seviyelerin direnç olduğunu bizlere gösterir. Bu hem düşüş hem de yükseliş trendleri için geçerlidir.

Bollinger Bantı



















 Bunun dışında Bollinger Bantının üst çizgisinden geri dönen fiyat, hareketli ortalamayı kırmadığı sürece tekrar yükselişe geçebilir. Kırması durumunda alt çizgiye kadar bir düşüş yaşanması kuvvetle muhtemeldir. 

Bollinger Bantı



















 Bollinger Bantı ile İşlem Stratejileri

 Bollinger Bantı ile işlem yapmak isteyenlere ilk tavsiyemiz daralan bantta işleme girilmemesi olacaktır. Pozisyon almak için bantın açılması ve aşağı veya yukarı yönde hareketin başlaması beklenmelidir. Ayrıca Bollinger Bantı bir trend takipçisi olduğu için trend içerisindeki düzeltmelerin yerini Bollinger Bantı hareketli ortalaması ile tespit edip gün içi al sat yapmak mümkündür. Orta ve uzun vadeli pozisyon alanlar için Bollinger Bantının alt ve üst çizgilerine yapışmış fiyat hareketlerini takip etmeleri yatırımcıya güzel kazançlar sağlayabilir. Bollinger Bantının işlem hacmi yüksek enstürmanlarda kullanılmasınında  işlem başarısını arttıran önemli bir unsur olduğunu ayrıca belirtmekte yarar diyerek yazıyı burada noktalıyoruz. Evet bugün teknik analizde oldukça popüler bir indakatör olan Bollinger Bantnı sizlere tanıtmış olduk. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere herkese bol kazançlar şimdilik hoşçakalın.  

UYARI: Buradaki yorum ve görüşler tamamen genel nitelikte olup, yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Grafik Kaynak: İnvesting

0 yorum to “Bollinger Bantları”

Yorum Gönder