Stokastik Göstergesi | Blogdayazar

29 Kasım 2018 Perşembe

Stokastik Göstergesi

Stokastik göstergesi nasil okunur
  Merhaba, bu yazıda başlıkta da belirtiğimiz gibi Stokastik Göstergesi ile ilgili bazı detayları sizlerle paylaşacağız. 1950'li yıllarda analist George Lane tarafından bulunan bu teknik analiz aracı piyasının aşırı alım ve satım bölgelerini tespit etmek için kullanılır. Stokastik Göstergesi %K (Mavi çizgi), %D (Kırmızı çizgi), 20 ve 80 (Yatay çizgiler) den oluşmaktadır. Stokastik Göstergesi genellikle aşağı veya yukarı yönlü trendler içerisindeki düzeltme hareketlerinin tespitinde, yatay piyasalarda ve kısa vadeli grafiklerde başarılı sonuçlar vermektedir.  Stokastik Göstergesi yukarıda  belirttiğimiz 20 seviyesinin altında ise aşırı satış, 80 değerinin üzerinde aşırı alım bölgesinde olduğu kabul edilir. Stokastik Göstergesi eğer 20 nin altında ve K, D'yi yukarıya doğru keserse Stokastik indikatörü al veriyor. demektir.


Stokastik İndikatörü nasil okunur



















  Eğer K, D'yi 80 değerinin üzerinde aşağı yönlü keserse bunun bir satış sinyali olduğu kabul edilir.

Stokastik İndikatörü nasil okunur



















 Ayrıca uyumsuzluklar da Stokastik Göstergesi için sinyal üretir buna yazının devamında değineceğiz. Stokastik Göstergesinde diğer önemli bir konu ise Diz ve Omuz formasyonlarıdır. Bu formasyonların grafiklerde görülmesi fiyatın aşağı veya yukarı yönlü hareketinin kuvvetleneceği şeklinde yorumlanır. Öncelikle omuz formasyonunu tanımlayacak olursak;

Stokastik göstergesi nasil okunur



















 Grafikte de görüldüğü üzere K'nın D'yi aşağı yönlü kestikten sonra küçük bir düzeltme hareketinde bulunup tekrar düşüşe geçmeye başlamasıyla oluşan bu formasyon fiyatların hızlı bir düşüş yaşayacağına dair bir sinyal olarak algılanır.

Stokastik Göstergesi nasil okunur



















 Diz formasyonunda ise yine bir düşüşün sonunda K'nın D'yi yukarı yönlü kesmesinden sonra aşağı yönlü bir tepkinin oluşması ile fiyatın agresif bir yükseliş yaşayacağı düşünülür. 







Stokastik Göstergesindeki uyumsuzluklar

Stokastik Göstergesinde de negatif ve pozitif uyumsuzluklar söz konusudur. Negatif uyumsuzlukta fiyat yükselirken K ve D kesişimleri bir önceki kesişimin altında meydana gelir.

Stokastik Göstergesi nasil okunur



















 Pozitif uyumsuzlukta ise fiyat yeni dipler yaparken K ve D kesişimleri bir öncekinin üzerinde olur.

Stokastik Göstergesi nasil okunur


















 Stokastik Göstergesini böylece sizlere tanıtmış olduk. Bu gösterge ile ilgili bir özet yapacak olursak, kısa vadeli ve  yatay trendlerde daha çok kullanıldığını, K ve D kesişimlerine göre alım veya satım sinyalleri ürettiğini formasyon ve uyumsuzluklarının da pozisyon açmak için referans kaynağı olduğunu söyleyebiliriz, diyerek yazımızı sonlandırıyoruz. Herkese bol kazançlar...

UYARI: Burada yer alan yorum ve görüşler tamamen genel nitelikte olup, yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Grafik Kaynak: İnvesting

0 yorum to “Stokastik Göstergesi”

Yorum Gönder